Pat Martino trio (North Sea Jazz Club, 14-05-2015)

Hemelvaartsdag, North Sea Jazz Club Amsterdam, Pat Martino trio. Het concert was geafficheerd in de aankondiging als ‘straight ahead jazz’ En dat kregen we! Heerlijk! De club was nagenoeg helemaal vol en dé perfecte ambiance om naar dit trio te luisteren.

Pat’s bezetting bestond uit Pat Bianchi (Hammond B3 orgel) en Carmen Intorre (drums) en voor diegenen die het niet weten hijzelf speelt gitaar. En hoe! Wat een beheersing, wat een swing, het was gewoon puur genieten. Pat kwam op met zijn trio, ging zitten, begon te spelen en het duurde wel 4 nummers voor hij zich tot het publiek richtte. Ik vond het wel cool. Wie zit er te wachten op een stem als je je gitaar zo kan laten spreken, want die gitaar daar komt het publiek toch uiteindelijk voor.

pat martino trio
Foto (c) Igno Cuypers

Pat Martino speelt al vanaf zijn 15e professioneel gitaar. Hij is geboren in 1944 Philadelphia (USA) waar ook grote jazzlegendes als John Coltrane, McCoy Tyner, Lee Morgan etc. vandaan komen, hij had zelfs dezelfde leraar (Dennis Sandone) als John Coltrane. Nadat hij in 1980 een operatie aan een bijna fataal geworden aneurysma moest ondergaan was zijn geheugen zodanig aangetast dat hij opnieuw moest leren spelen. Het lukte hem door naar zijn eigen opnames te luisteren en met de hulp van computers en vrienden. In 1987 kwam hij terug met een album genaamd ‘The Return’. Zijn doorzettingsvermogen spreekt tot de verbeelding en zal anderen die soortgelijke gezondheidsobstakels tijdens hun carrière in de muziek of daarbuiten moeten overwinnen enorm inspireren.

Tijdens zijn optreden liet hij praktisch alleen hele grote bekende jazz standards horen zoals ‘Round Midnight’ (Thelonious Monk) en natuurlijk van zijn een van zijn grote voorbeelden Wes Montgomery ‘Full House’. Jammer genoeg was het geluid tijdens de eerste paar nummers niet goed. Het was ook te hard en ik moest zelfs een oor dichtdrukken omdat ik er pijn aan kreeg. Dat is nu net waar publiek bij jazz optredens tot voor kort niet bang voor hoefde te zijn. Ik maak het nu steeds vaker mee en ik hoop dat zaaleigenaren en geluidstechnici zich die kant niet op zullen laten drukken. Zeker niet op het moment dat er net een desastreus rapport over geluidsstoornissen bij jongeren is verschenen!

In de North Sea Jazz Club gisteravond had men het gelukkig in de gaten en kwam het uiteindelijk goed! Pat Martino speelde als toegift ‘Sunny’ waar hij lang geleden al enorme furore mee maakte. Het publiek reageerde met enthousiasme en daarmee kwam een mooi concert na vijf kwartier ten einde. Pat Martino speelt morgen in de jazzclub Porgy en Bess in Wenen daarna achtereenvolgens in Dortmund, Rheinfelden (CH), Parijs, Barcelona en Segovia in de maand mei en is uiteindelijk in juni weer terug op het thuisfront in New York te horen!