Zeeland Suite Revisited (Bimhuis – Amsterdam, 01-05-2015)

Zeeland SuiteVol verwachting ging ik afgelopen vrijdagavond naar het Bimhuis om de hommage in beeld en geluid aan het Zeeuwse landschap o.l.v. Buma Boy Edgar Prijs-winnaar Jeroen van Vliet te bekijken. Nieuwe interpretatie van de roemruchte Leo Cuypers’ Zeeland Suite uit 1977. Het concert was de eerste in een reeks van 25 concerten die de komende tijd door heel Nederland zullen worden gegeven. Het Fonds Podiumkunsten en het Muziekpodium Zeeland tezamen met een aantal sponsoren heeft dit project mogelijk gemaakt las ik in de informatie.
Op de website van het Bimhuis was de oorspronkelijke film uit 1977 met de composities van Leo Cuyper, destijds deel uitmakend van het Willem Breuker Collectief, geplaatst alsmede ook een korte video impressie van de nieuwe versie. Dat zag er heel goed uit en aangezien ik het indrukwekkende Zeeuwse landschap en de Zeeuwse wateren, waar ik als kind mijn eerste zeilavonturen beleefde, een heel warm hart toedraag, beloofde het een bijzondere avond te worden.

zeeland suite 2
Jeroen van Vliet

Gemiste kans
Muzikaal gezien niets dan lof voor de composities van Jeroen van Vliet en de geweldige muzikanten die deel uitmaken van het uitvoerende ensemble : Joris Roelofs ( klarinetten), Joris Postumus ( altsax),  Mete Erker (sopraan-tenorsax), Anton Goudsmit ( gitaar), Frans van der Hoeven ( bas), Pascal Vermeer ( drums). Jeroen van Vliet maakt ook in deze composities helemaal waar wat het jury rapport van de Boy Edgar prijs over hem zegt namelijk: “Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest, hij blijft trouw aan de mooie klank en laat zich nooit verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren”.
Wat verder opviel was dat hij alle leden van het ensemble een mooi platvorm biedt om te excelleren. En ook dat werd door de afzonderlijke muzikanten in verschillende prachtig uitgevoerde solo’s waargemaakt. Toch was ik teleurgesteld en is er naar mijn smaak sprake van een enorme gemiste kans. Want waar waren de filmopnamen? Als achtergrond hing er een groot wit doek waarop een weg met aan weerskanten een bomenrij te zien was. Ok, dacht ik nog: we gaan op weg door de magistrale provincie! Maar dat bleek niet het geval te zijn. We bleven gedurende het hele concert naar dit beeld kijken. Niks startpunt van een geweldig multimediaal spektakel! Ronduit heel erg zonde, we leven niet voor niks in 2015 met alle mogelijke technieken op audiovisueel gebied.

Ik zou me kunnen voorstellen dat de VPRO bijvoorbeeld misschien (nog) geen toestemming had gegeven om de film openbaar te vertonen, omdat deze eerst uitgezonden moet worden. Maar dat is geen excuus ; het concert had dan uitgesteld moeten worden of men had inspanningen moeten doen om prachtige sfeerbeelden in een soort diapresentatie op dit doek te projecteren! Wie weet gaat dit nog gebeuren bij de volgende concerten. Het eerste zal zijn op 9 mei a.s. in Vredenburg Tivoli Utrecht. Voor wat de muziek betreft: zeker gaan!!! En wat de film betreft; hij staat op DVD en deze is te koop voor 20 euro tezamen met de muziek CD, zo kun je er dan in ieder geval thuis in je eigen huisbioscoop van genieten!