Buma Boy Edgarprijs Tournee pianist Jeroen van Vliet van start

Afgelopen december ontving pianist / componist Jeroen van Vliet de Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs en erkenning in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Vanaf 1 mei tourt de begiftigde pianist door ons land in het kader van de Buma Boy Egdarprijs Tournee.

 Jeroen van Vliet © Rens Horn
Jeroen van Vliet © Rens Horn

De jury roemde Van Vliet unaniem als onderscheidend musicus: “Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank […] Je voelt de finesse, persoonlijkheid en onvoorwaardelijke overgave…”

Jeroen van Vliet (1965) staat bekend als een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland, een ware meester van de nuance en subtiliteit. Hij is een musicus en componist met een sterk gevoel voor melodie en harmonie, die toch ook het avontuur en experiment niet schuwt. Van Vliet speelde met vele nationale- en internationale jazzhelden, onder wie Bob Malach, Kenny Wheeler, John Zorn, Norma Winstone, Charly Mariano en Jakob Bro, Eric Vloeimans en Simin Tander. De laatste jaren creëert Jeroen van Vliet steeds meer ruimte voor eigen muziek, zowel solo, als met zijn eigen groepen Estafest, OGU en nu met zijn nieuwe Moon Trio.

De bekroonde Van Vliet geeft nu 25 concerten in ons land, in het kader van de Buma Boy Edgarprijs Tournee. Binnen deze tour treedt hij op met eigen groepen èn, heel bijzonder, heeft hij de eer om de Zeeland Suite – de jazzklassieker van Leo Cuypers uit de late jaren zeventig – een tweede leven te geven. Tijdens de uitvoeringen, wordt de muziek van de Zeeland Suite Revisited op een nieuwe DVD/CD gepresenteerd. Op 1 mei vindt de eerste presentatie ervan plaats in het Bimhuis, Amsterdam.

Concerten Buma Boy Edgarprijs tournee 2015

1 mei          Zeeland Suite – Bimhuis, Amsterdam
2 mei          Zeeland Suite – Paradox, Tilburg
9 mei          Zeeland Suite – TivoliVredenburg, Utrecht
11 mei        Zeeland Suite – Axes (in Café Wilhelmina), Eindhoven
16 mei        Jeroen van Vliet Moon Trio – Jazzpodium DJS, Dordrecht
17 mei        Jeroen van Vliet OGU + Moon Trio – Porgy & Bess, Terneuzen
20 mei        Zeeland Suite  – Prospero, Den Haag
23 mei        Zeeland Suite – Schuttershof, Middelburg
24 mei        Zeeland Suite + Moon Trio  – Jazz in Duketown, Den Bosch
27 mei        Jeroen van Vliet OGU – Jazzkapel, Den Bosch
28 mei        Jeroen van Vliet solo + OGU  – Cultuurschip Thor, Zwolle
31 mei        Jeroen van Vliet Moon Trio + Estafest  – Beauforthuis, Austerlitz
4 juni          Jeroen van Vliet Moon Trio + Estafest – St. Jazz in Groningen
5 juni          Zeeland Suite – JINJazz@Lux, Nijmegen
6 juni          Zeeland Suite – Jazz International Rotterdam (in LantarenVenster), Rotterdam
7 juni          Zeeland Suite – Jazz in Serah, Zaandam
20 juni        Zeeland Suite –  Artishock, Soest
24 juni        Zeeland Suite – Intro in situ, Maastricht
3 juli            Jeroen van Vliet Moon Trio + Estafest  – On the Roof, Amsterdam
12 juli          Jeroen van Vliet (solo) – Yenisei, North Sea Jazz Festival, Rotterdam
20 september   Estafest (kinderconcert) Bimhuis
21 november    Zeeland Suite – Hot House (Tuinzaal de Burcht) Leiden
22 november    Zeeland Suite – Theater De Stoep, Spijkenisse
28 november    Zeeland Suite – Mahogany Hall, Edam
29 november    Zeeland Suite – Hothouse Redbad. De Harmonie Leeuwarden