Jazztip: Pommelhorse in Paradox

Foto (c) Peter Tümmers
Foto (c) Peter Tümmers

Het is opvallend dat Zwitserland zulke originele en goede jazzgroepen en musici voortbrengt. Denk aan Nik Bärtsch’s RONIN, Plaistow, Christoph Stiefel Trio, Steamboat Switzerland, VEIN, Erika Stucky, Claudio Puntin, Sylvie Courvoisier, Susanne Abbuehl, Lucas Niggli, Samuel Blaser, Erik Truffaz, Lucien Dubuis Trio, Nils Wogram (hoewel hij oorspronkelijk uit Duitsland komt, maar toch), Colin Vallon, Elina Duni Quartet & Kristina Fuchs om er maar een paar te noemen. Allemaal bands en musici die afgelopen jaren in Paradox stonden.

Pommelhorse is ook zo’n bandje wat opvalt door een frisse en originele aanpak. Dit kwintet uit Bern maakt genre-overschrijdende, humorvolle jazz-and-beyond. Soms filmmuziek-achtig, soms ook met toevoeging van subtiele electronica. Bij een concert van Pommelhorse kun je een rit verwachten in een heel eigen muzikaal universum.
Ze noemen zich naar een turntoestel, schrijven verfrissende composities en hun eigengereide muziek weet zich moeiteloos te nestelen in de oren van de luisteraars. Sterke ritmiek is kenmerkend, die doet denken aan de galop van echte paarden. De groove komt echter ook op onverwachte momenten tot stilstand. Kortom: een spannend gezelschap.

Bezetting: Gregor Lisser drums, Jeremias Keller bas, Lukas Roos klarinet, Joel Graf sax, Olivier Zurkirchen keyboards.

Pommelhorse speelt vandaag om 20:30 uur in Paradox in Tilburg