Branford Marsalis Quartet komt met heruitgave van succesvol live-album

Een heruitgave van een sprankelende uitvoering van een van de meest beroemde jazzsuites uit de geschiedenis, ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het legendarische album A Love Supreme van John Coltrane. Dat is wat het Branford Marsalis Quartet dit jaar uit brengt.

unnamedAls leider van een van de beste kwartetten vandaag de dag en als frequente solist voor klassieke ensembles, is Marsalis een van de meest gevraagde solisten voor orkesten wereldwijd. De gevierde, Grammy-winnende saxofonist en Tony Award-genomineerde componist Branford Marsalis is een van de meest gewaardeerde instrumentalisten van deze tijd. Deze drievoudig Grammy Award winnaar is voortdurend bezig met het oefenen en uitbreiden van zijn vaardigheden als instrumentalist en componist.Tevens is hij hoofd van het label Marsalis Music, een label wat hij heeft opricht om eigen projecten en werk van ’s werelds meest belovende nieuwe en gevestigde artiesten uit te kunnen geven.

Voor de DVD/CD Branford Marsalis Quartet performs Coltrane’s A Love Supreme Live in Amsterdam, dat oorspronkelijk uitkwam op Marsalis Music, hebben Branford Marsalis en zijn kwartet een complete uitvoering van John Coltrane’s meesterwerk A Love Supreme uit 1964 vastgelegd. Deze legendarische suite, die deel uitmaakte van de eerste uitgave op het label van Marsalis, Footsteps of Our Fathers, werd uitgevoerd en opgenomen in het Bimhuis (Amsterdam) tijdens een Europese tour in maart 2003.

“Zelf vonden we dat we wel klaar waren met A Love Supreme, toen we in Europa op tournee gingen, maar mijn manager vond van niet,” herinnert Marsalis zich wat wrevelig. “Nadat ze ons had gehoord in de Bottom Line, stond ze erop dat we het op film zouden vastleggen. Ze benaderde Pierre Lamoureux hierover en hij ging akkoord.” Pierre Lamoureux is onder meer bekende vanwege zijn expertise in muzikale projecten en regiseerde de Emmy Award-winnende PBS film Only You in Concert van Harry Connick junior. “Pierre hecht er veel belang aan hoe zijn films klinken, evenzeer als hoe ze eruit zien,” benadrukt Marsalis, “en de combinatie van Pierre, met een opname in het Bimhuis was gewoon te mooi om te laten liggen.”

Bij het geprezen kwartet van Marsalis, met pianist Joey Calderazzo, bassist Eric Revis en drummer Jeff “Tain” Watts, draait het eveneens allemaal om de muziek. Zoals mag blijken uit de intense uitvoering die ze, zowel muzikaal, als visueel hebben neergezet. Als bonus op de live uitvoering is er de discussie tussen de vier bandleden en collega saxofonisten Michael Brecker, Ned Goold, David Sánchez en Miguel Zenón, over de inspiratie en de uitdagingen die de composities van Coltrane bieden. Bovendien zien we Alice Coltrane, John Coltrane’s weduwe en de pianist van zijn laatste band, in een 30 minuten durend gesprek met Branford Marsalis, aan het einde van de DVD. Er is ook een CD met alleen de audio toegevoegd in het pakket, die overigens uitsluitend beschikbaar is in combinatie met de DVD.

A Love Supreme wordt door velen gezien als het ultieme werk van het geroemde kwartet van John Coltrane en is tot op heden nogsteeds zijn meest populaire album. Daar waar Coltrane zelf de suite slechts bij uitzondering live uitvoerde, hebben Marsalis en zijn kwartet meerdere malen de gelegenheid gehad om individuele onderdelen ervan te spelen en ook de gehele suite, alvorens het door Lamoureux werd vastgelegd op film. “We hebben ons de stukken zeker eigen gemaakt door het spelen. Zodoende dat het mooi uitkwam dat Pierre het heeft opgenomen, toen we de stukken echt helemaal doorhadden,” aldus Marsalis. “Een belangrijk aspect van A Love Supreme is dat het een enorme concentratie vraagt en focus van ieder bandlid. De eerste keer dat we het helemaal speelden was een ware uitputtingsslag… Na die eerste keer zaten we 20 minuten lang domweg in de kleedkamer te zitten, volkomen uitgeput. En zo zit dit kwartet er niet vaak bij, kan ik je zeggen. Maar tegen de tijd dat we het in het Bimhuis speelden, waren we helemaal klaar voor de uitdaging.”

Het resultaat is een sprankelende live uitvoering, voorzien van geïnformeerd muzikaal commentaar en een zeldzaam gesprek met Alice Coltrane. Al met al is A Love Supreme Live in Amsterdam een ‘must-have’ voor alle Coltrane fans en voor de liefhebbers van de muziek van Branford Marsalis.