Tigran Hamasyan winnaar Paul Acket Award 2015

Tigran Hamasyan
Photo: Armen Hamasyan

North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. Winnaar van de Paul Acket Award 2015 is Tigran Hamasyan.
Pianist Tigran Hamasyan werd geboren in Armenië, maar verhuisde als tiener met zijn familie naar Los Angeles. Op zijn zestiende won hij de pianocompetitie op het Montreux Jazz Festival. Hoewel hij op het conservatorium klassieke muziek en jazz studeerde, laat Tigran zich ook inspireren door Armeense volksmuziek, rock, elektronica, en poëzie. In het laatste decennium bracht hij vier goed ontvangen albums uit, waaronder ‘A Fable’ (2011) en ‘Shadow Theatre’ (2013), waarmee hij zich doet gelden als een eigenzinnig, groot multi-stilistisch jazz talent. Niet alleen speelt Tigran fantastisch piano, hij heeft ook een enorm ontwikkeld gevoel voor compositie. Zijn nieuwste album ‘Mockroot’ kwam afgelopen februari uit op het Nonesuch label.

De organisatie van het festival wil met de Paul Acket Award aandacht geven aan getalenteerde jazzmuzikanten die aan het begin van hun carrière staan. Deze artiesten zijn al bekend binnen de jazzscene, maar nog niet bij het grote publiek.

 

Armen Hamasyan