Joshua Redman Trio (Paradox Tilburg, 12-04-2015)

Topjazz in Tilburg. Al jaren een goede combinatie. De programmeurs van jazzpodium Paradox weten regelmatig te verrassen met concerten van de top van de internationale jazzwereld. Deze zondag 12 april was het de beurt aan saxofonist Joshua Redman met zijn trio bestaande uit bassist Reuben Rogers en drummer Gregory Hutchinson. Niet voor een maar voor twee concerten (in de middag en de avond) stonden deze drie muzikanten in een nagenoeg uitverkochte Paradox.
uitgelichte foto_Joshua Redman_DSC_3316
Dat Joshua Redman tot een van de toonaangevende saxofonisten van de hedendaagse jazz behoort, behoeft weinig uitleg. In zijn verschillende, vaak in stijl uiteenlopende, projecten werkte hij al samen met grote namen als Pat Metheny, Brad Mehldau en Brian Blade. In al deze projecten kwam telkens een ding duidelijk naar voren: zijn grenzeloze virtuositeit. Technisch gezien is hij zowel op de tenor- als op de sopraansaxofoon bijna volmaakt. In zijn meest recente project gaat hij terug naar de basis qua begeleiding. Alleen drums en contrabas ondersteunen zijn spel op het laatst uitgekomen album ‘Trios Live’. Wie zondag kwam om stukken te horen van deze plaat kwam echter bedrogen uit. Halverwege het concert leek Redman er tijdens het aanprijzen van zijn eigen CD zelf ook achter te komen dat er die avond geen enkel stuk van die plaat gespeeld zou worden. Of dat een tegenvaller is? Uiteraard niet. Het archief met originele composities van Joshua Redman is groot genoeg om het publiek een interessante avond voor te schotelen.

Joshua RedmanAl in het eerste stuk ‘Hutchhiker’s Guide” (een ode aan zijn drummer Gregory Hutchinson) wordt duidelijk dat de zaal zich kan voorbereiden op een avond vol subtiliteit, dynamiek en natuurlijk virtuositeit. Want wat over de status van Redman binnen de wereld van de saxofoon gezegd kan worden, geldt ook voor zijn bandleden binnen hun vakgebied. De ritmesectie van dit trio is een tandem die ervoor zorgt dat de bandleider zich duidelijk op zijn gemak voelt, maar ook constant muzikaal wordt uitgedaagd. Reuben Rogers en Gregory Hutchinson bewezen al (bijvoorbeeld in de samenwerking met de Nederlandse pianist Peter Beets) plat gezegd, keihard te kunnen swingen. Ook binnen het wat meer experimenteel werk in dit trio doen zij moeiteloos mee. Voornamelijk de composities ‘Back East’ en ‘Ghost’ vallen onder deze categorie. Hier zoekt het trio de grenzen op en drijft het elkaar naar muzikale en virtuoze hoogtes. Vooral drummer Hutchinson valt op door zijn dynamische spel. Hij speelt voor een groot deel fluisterzacht en in dienst van de solist maar weet op de juiste momenten het publiek en zijn medemuzikanten te verrassen met fills en grooves waar ook de buren van hebben kunnen meegenieten.

DSC_0718Uiteraard is het niet constant experimenteren geblazen. Het trio weet de balans perfect te vinden tussen freejazz en meer traditionelere vormen. De jazzstandard ‘My Foolish Heart’ is hier een mooi voorbeeld van en wordt door het publiek duidelijk met herkenning ontvangen. Redman toont in dit stuk aan ook het spelen van een ballad tot in de perfectie te beheersen. Zijn solo is ingetogen en zijn sound op de tenor is prachtig. Ook het stuk ‘Silly Little Love Song’ ligt gemakkelijk in het gehoor mede door de heerlijke groove die wordt weggelegd door Rogers en Hutchinson.

Het avondconcert was een dik uur lang genieten van topmuzikanten die zelf ook duidelijk plezier hadden in het spelen met elkaar. Uiteindelijk werd de avond nog gerekt tot anderhalf uur door het enthousiaste publiek dat overduidelijk uit liefhebbers bestond wat volhardde in een lang applaus waardoor het trio nog twee extra stukken speelde. Topmuzikanten stonden hier garant voor een topavond met topmuziek. Op zijn Tilburgs gezegd: keigoed!

Foto’s (c) Arjan Aelmans