Jazztip: Olivers Cinema in het Energiehuis

EricVloeimansEric Vloeimans behoort tot de de top van de Europese muziekscene en bezit volgens velen een ‘schitterende toon die met de jaren alleen maar veelzijdiger is geworden.’ “Ik was al jaren geïnteresseerd in het geluid van de accordeon, maar had daar nog nooit de juiste muzikant bij gevonden. Totdat ik op het werk van Tuur Florizoone gewezen werd.”, nadat Eric Vloeimans opnames van de Vlaming had gehoord wist hij genoeg, die muzikant moest en zou hij ontmoeten! Hij zocht hem op met de vraag die je kinderen ook vaak aan elkaar hoort stellen: “Wil je met me spelen?” Dat wilde Florizoone wel, graag zelfs. “Gelukkig kende hij mijn werk en toen was het eigenlijk meteen duidelijk”, aldus Vloeimans. “Soms ontmoet je iemand en daar spreek je misschien hooguit drie minuten mee, en toch lijkt het of je die ander al een eeuwigheid kent. Zo was het met Tuur ook… alleen spraken we niet, maar maakten we muziek. De muziek is onze taal.”

Op erg korte tijd is accordeonist Tuur Florizoone uitgegroeid tot wellicht een van de meest geliefde muziekanten van Vlaanderen. Met grote flair en onweerstaanbare podium présence bewijst hij dat zijn ongewone instrument tot meer in staat is dan de gebruikelijke hoempapa op de straathoek. In de zomer van 2012 werd er en derde klankleur aan de palette toegebracht – de zijdene cello van Jörg Brinkmann. Jörg weet de juiste snaren te raken en al bij de eerste muzikale bijeenkomst was het al betoverend. Omdat de muziek door eruit vloeit zo evokatief is bedacht Eric het ensemble ‘Oliver’s Cinema’ te noemen – filmisch muziek maar niet per se film muziek. Samen met Eric Vloeimans belooft dat vuurwerk. Wat er precies gebeurt, hangt af van het moment. Zeker is in ieder geval dat deze prachtige combinatie u alle hoeken van het muziekuniversum laat horen.

Vanavond staat Olivers Cinema in het Energiehuis in Dordrecht.