Franse pianist Thomas Enhco komt met eerste solowerk naar North Sea Jazz

Thomas EnhcoHij is pas 26 jaar oud maar heeft een curriculum vitea waar menig ouder artiest zijn of haar vingers bij aflikt. De Franse jazzpianist en componist Thomas Enhco speelde op jonge leeftijd in verschillende klassieke en jazz-ensembles, reisde in solo-, duo- en trio-bezetting de hele wereld over en schreef award-winnende filmscores. Afgelopen vrijdag 6 maart kwam zijn eerste solo-album uit, getiteld ‘Feathers’. Thomas Enhco is op zondag 12 juli te zien tijdens het North Sea Jazz festival in Rotterdam.

De klassieke muziek wordt Thomas Enhco met de paplepel ingegoten. Als telg uit een Franse familie bestaande uit vooraanstaande dirigenten, componisten en musici is het niet vreemd als hij op driejarige leeftijd de viool oppakt. Op zijn zesde verruilt hij het instrument voor de piano en sindsdien is de liefde voor het instrument niet over gegaan. Sterker nog: met de jaren en ervaring is de liefde alleen maar aangewakkerd.

Thomas Enhco over zijn eerste solo-album ‘Feathers’: “Most of the tracks on this album are melodies that I wrote over the past two years, and for about half, during a bitter New York winter. Some are pieces for which I initially intended to compose lyrics and orchestrations, but it seemed to me that the piano alone could convey the song, the lament, the ferocity, the storm, the calm, the dance, and the trance, and bring to life all the characters who play a part in these stories.

Thomas Enhco ontving in zijn jonge carrière al diverse prijzen waaronder het prestigieuze New Talent Django D’Or in 2010. In datzelfde jaar werkte hij aan de soundtrack van de Franse film ‘Aux Arts, Citoyens!’. De jonge pianist is in die tijd veel onderweg voor solo, duo en trio-optredens met klassieke en jazzensembles over de hele wereld. De diverse projecten waar hij aan verbonden is brengen hem onder andere naar New York, Rusland, Israël en Japan. In 2012 schrijft hij de soundtrack voor Gerard Mordillat’s film ‘Les Cinq Parties Du Monde’, wat hem de prestigieuze FIPA Gold Distinction Award opleverde voor ‘Best Original Music’.