Friday Night Out (North Sea Jazz Club, 03-04-2015)

Friday Night Out 4De North Sea Jazz Club in Amsterdam is bijna drie jaar na de opening een van de meest toonaangevende en populairste jazzclubs in Nederland geworden. Het intieme podium op het Westergasterrein heeft een brede programmering met opkomende talenten en gevestigde namen van nationale en internationale orde op het terrein van jazz, soul, funk, blues en world. Vaste prik is Friday Night Out. Een avondvullend programma onder leiding van huisband The Fresh Cuts. Een jazzy groovend kwartet met Alexander van Popta op toetsen, Bas van der Wal op gitaar, Salle de Jonge op drums en Hugo den Oudsten op bas. Alle vier bekend van onder meer Shirma Rouse en Ntjam Rosie. Voor Friday Night Out nodigt The Fresh Cuts gastartiesten uit. Zo ook tijdens de editie van de eerste vrijdag van april.

Friday Night Out 3De charismatische Pools singer-songwriter Gia Koka – die samenwerkte met Kylie Minoque en Leona Lewis – maakte geen onverdienstelijke indruk met haar warme hypnotiserende stem, voorzien van galm effect om de lome R&B-jazz songs te verrijken. Stertrompettist Ruud Breuls van het Metropole Orkest imponeerde met avontuurlijke fusion instrumentals, terwijl Radio 6 Soul & Jazz-talent Poliana Vieira (Re:Freshed Orchestra) verraste met werk van haar geslaagde debuut Moods. Vooral in het ingetogen These Days overtuigde Vieira met haar gouden keeltje.

Friday Night Out 2De Amerikaanse Sandra St. Victor sloot de avond af met een ode aan Sarah Vaughan ter ere van de 25ste sterfdag van de legendarische jazzzangeres. St. Victor – bekend van The Family Stand, Chaka Khan en Roy Ayers – deed Vaughan alle eer aan met fraaie uitvoeringen waarin haar krachtige stem en spetterende scats grote indruk maakten.

Na het live gedeelte zorgde dj The Groove Supplier ervoor dat het publiek zich tot in de vroege uurtjes op de dansvloer kon vermaken met een schat aan funkklassiekers. Met tracks variërend van Earth, Wind & Fire tot Wild Cherry en van James Brown tot Michael Jackson werd een welbestede vrijdagavond afgesloten.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland

Friday Night Out 1