Wereldprimeur bij World Minimal Music Festival

World Minimal Music FestivalMuziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam staat van 8 tot en met 12 april in het teken van minimal music tijdens het World Minimal Music Festival. Hypnotiserende ritmes en trance-opwekkende melodieën vullen het veelzijdige programma. Special guest is Terry Riley, een van de originele en meest invloedrijke minimalisten. Het festival biedt een groots en veelzijdig programma met minimal music van verschillende generaties uit vele delen van de wereld.

Het festival opent op woensdag 8 april met twee klassiekers van Terry Riley, die tijdens het openingsconcert zelf aanwezig zal zijn. ‘In C’ uit 1964 en ‘A Rainbow in Curved Air’ uit 1967. Naast deze twee ‘oerwerken’ vindt tijdens dit concert ook de wereldpremière plaats van Rileys allernieuwste compositie ‘Children of Gaza’ die hij speciaal voor dit festival componeerde.

‘In C’ is naast een van de allereerste zonder twijfel ook een van de meest belangrijke minimal music-werken en in meerdere opzichten een statement. Het werk staat in de eenvoudige toonsoort C en vormt een brug tussen de genoteerde klassieke muziek en de improvisaties in de jazz. De compositie had veel invloed onder minimalisten en daarbuiten. Aan de eerste uitvoering werkte onder anderen Steve Reich mee. Alhoewel we vandaag de dag van een dergelijke aanpak niet meer opkijken, waren de opzet en vorm van het stuk tot dan toe ongekend. Het bestaat uit 53 verschillende fragmenten van elk ongeveer 1 maat lengte die elk in C staan. Eén speler slaat in een regelmatig tempo een C aan op een piano om het tempo stabiel te houden. De overige spelers, van wie het aantal en het instrument niet vastliggen, spelen de fragmenten aan de hand van een paar losse aanwijzingen. De fragmenten combineren hierbij op steeds nieuwe manieren.