Speciaal concert vanwege honderdste geboortedag van Boy Edgar

Foto (c) Jac. de Nijs, Nationaal Archief
Foto (c) Jac. de Nijs, Nationaal Archief
Boy Edgar, een van de grootste jazzmuzikanten die Nederland ooit heeft gekend, zou als hij nog leefde op 15 november honderd jaar zijngeworden. Ter viering van zijn honderdste geboortedag organiseren het Nederlands Jazz Archief (NJA) en het Bimhuis op 15 november aanstaande een bijzonder concert gewijd aan het muzikale erfgoed van de iconische Nederlandse jazzmuzikant. Op deze dag zullen onder andere David Kweksilber Big Band, Konrad Koselleck Big Band, Theo Loevendie, Gerrie van der Klei stukken spelen uit de rijke muzikale nalatenschap van Boy Edgar.

Boy Edgar drukte in de jaren 60 en 70 als componist en bandleider een belangrijke stempel op de Nederlandse jazz. Een van zijn grote inspiratiebronnen was Duke Ellington, naar wiens voorbeeld hij de mensen in de band als uitganspunt nam en in zijn arrangementen veel ruimte creëerde voor solo’s en improvisatie. Hij heeft gewerkt met toonaangevende musici uit binnen- en buitenland, onder wie Nina Simone, Ben Webster, Abbey Lincoln, Betty Carter en Eric Dolphy. Naast bandleider en componist was Boy Edgar ook begenadigd pianist en trompetist. In december 1964 ontving Boy Edgar de Wessel Ilcken Prijs, de Grote Prijs van de Nederlandse Jazz die als eerbetoon aan Boy Edgar in 1980 werd omgedoopt tot de Boy Edgar Prijs, en onlangs tot de Buma Boy Edgarprijs.