Dmitry Baevsky kwartet (Cotton Club Amsterdam, 28-03-2015)

Foto: Patricia Jansen
Foto: Pat Jansen

Het Dmitry Baevsky kwartet speelde zaterdagmiddag in de Cotton Club Amsterdam. Klaarblijkelijk een gelegenheidsformatie voor de Europese tour van Dmitry (altsax), want hij woont in New York terwijl de overige leden van het kwartet (gitarist Dan Nicolaas, bassist John Daly en drummer Wouter Kühnen) normaal gesproken in Den Haag vertoeven. Maar dat mocht de pret niet drukken, want wat speelde dit kwartet de sterren van de hemel! Een uitgekiend prachtig repertoire mainstream bebop waarbij nu eens niet voor overbekende nummers werd gekozen.

Dmitry Baevsky (38), geboren in St Petersburg (Rusland), ging op negentienjarige leeftijd in zijn eentje naar New York om daar zijn droom waar te maken. En dat is meer dan gelukt; hij speelt zo gemakkelijk en zo beheerst met een werkelijk schitterende toon! Niet verbazingwekkend dat zijn tour een heleboel jazzpodia in Europese wereldsteden omvat.

Onaangekondigd en tot groot plezier van het publiek schoven nog drie fantastische pianisten bij het goed geolied spelende kwartet aan; Achtereenvolgens Timothy Banchet, Bob Wijnen en Floris Kappeyne. De heel jonge eerste jaars conservatorium-student Wouter Kühnen (18) viel in voor Jamie Peet en dat deed hij echt geweldig. Hoe getalenteerd ben je dan als je gewoon met deze club op dit niveau zonder uit de toon te vallen mee kan drummen? Zondagmiddag 29 maart (16.00 uur) zijn nog ze te horen in de Haagse jazzclub Pavlov. Gaat dat zien!