Sachal brengt ‘Slow Motion Miracles’ uit

sachal
Een van de meest verrassende ontdekkingen van de laatste tijd, is in New York gevestigde, charismatische vocalist-songwriter- en bandleider Sachal. In de Downbeat Magazine Critics Poll werd hij verkozen tot Rising Star van de mannelijke vocalisten. Op zijn debuut bij Okeh Records staan nummers door hem zelf geschreven, met elementen van indie pop, hip-hop, electronica, Braziliaanse muziek, Afro-beat en moderne jazz. Het album, waarop onder meer een bewerking van “Neither One of Us (Wants to Be the First to Say Goodbye”, van Gladys Knight en The Pips, is zeker geen typisch jazz album en zal wellicht een breder publiek aanspreken.

Sachal is geboren in Chicago en groeit op in een gezin waar allerlei muzieksoorten worden gewaardeerd. Zijn ouders luisterden naar jazz “van Ellington tot Keith Jarrett”, wat Sachal’s nieuwsgierigheid en interesse in muziek prikkelde. Aan de Universiteit van Michigan, behaalde hij naast zijn studie Economie, ook zijn graden in jazz en klassieke muziek. Hoewel hij aanvankelijk een baan aannam als investeringsbankier op Wall Street, waarmee hij zijn passie kon financieren, nam hij later ontslag om zich volledig aan de muziek te wijden, terwijl hij kleine concertjes gaf op plekken als Cleopatra’s, Needle en later Zinc Bar.

Een van zijn grootste mazzelmomenten kwam toen hij de kans kreeg zijn talent te tonen tijdens de Monk Competitie. Een andere factor was dat hij door het fameuze Jazz Orchestra van het Lincoln Centre in 2005 werd gevraagd om “Chivalrous Misdemeanors” – een stuk van trombonist Ron Westray, geïnspireerd op Don Quixote – te spelen in het Rose Theatre. “Voor mij was er niet zozeer een keerpunt,” zegt Sachal. “Het was meer een proces van verfijning, dan dan het een beslissend moment was.” Over zijn thuisbasis New York zegt hij dat het voor hem de perfecte plek is. “Ik ben enerzijds verbonden met de jazz scene en tegelijk is er zo’n veelheid aan kruisbestuivingen van verschillende muzieksoorten hier. Ik zie er wat dat betreft naar uit om mijn grenzen nog verder te verleggen. Er zijn zoveel fantastische elementen van New York, die ik ik als het ware door mijn eigen zeef wil halen…”

In een tijdperk waarin jonge mannelijke zangers schijnen denken dat Frank Sinatra imiteren een garantie voor succes is, is Sachal daarentegen origineel in zijn klank, die zijn integriteit als liedjesschrijver en vormgever van songs laat horen. Dit resulteert in een zeldzame diepgang en emotie in de teksten in veel van de nummers. “Met de liedjes die ik heb geschreven wilde ik gevoelens van zowel hoop- alsook verlies delen,” zegt Sachal. “Songs drukken gevoelens vaak heel erg zwart-wit uit, terwijl ik juist het grijze gebied van gemengde gevoelens wil vertolken. Al met al geloof ik dat het album als geheel positief gestemd is, terwijl het toch duidelijk de strijd laten horen, die gevoerd moet worden om positief te kunnen blijven. Dat is de bindende factor.”

“De inspiratie voor een nieuw album begint bij de dingen die ik heb ervaren en die evolueren in de fantasie,”aldus Sachal. “Ze ontspruiten aan persoonlijke momenten, vermengen zich met mijmeringen en dagdromerijen, om vervolgens iets geheel nieuws te worden. Het was transcendent. De gevoelens en ideëen stegen op en werden groter dan de oorspronkelijke momenten.”

Sachal vroeg multi-instrumentalist Michael Leonhart om het album te produceren en ook om mee te werken aan twee van de composities. “Als schrijver en componist werk je vaak in eenzaamheid, maar het met hem kunnen delen van de inspiraties, maakte hem tot een geweldige partner en collega.” “Hij heeft een waanzinnig gehoor, speelt talloze instrumenten, is een technische tovenaar en zorgt voor sprankeling in het geluid. Plus, met alles wat hij in huis heeft, behield hij toch “’t mensenlijke”. Michael heeft mijn oorspronkelijke ideëen naar een hoger plan getild.” Op Slow Motion Miracles swingt Sachal door thema’s als (ont-)vluchten, reizen en romantiek. Voor Sachal is het zijn beste werk tot nu toe. Dit is zijn vierde album (hij nam hiervoor drie albums op voor Mack Avenue, als Sachal Vasandani) en toont het beste zijn unieke stem en kracht als verhalenverteller.