Spyro Gyra (Boerderij – Zoetermeer, 13-3-2015)

Spyro Gyra -11Opgericht in 1974 door Saxofonist Jay Beckenstein, Inmiddels ruim 30 jaar en even zoveel albums verder kunnen de heren van Spyro Gyra wel terugkijken op een heel succesvolle carriere. En gezien het aantal Grammy Nominaties lijkt het alsof hier meer mensen zo over denken. Door de mix van jazz, funk en R&B maken ze heel toegankelijke muziek binnen de jazz. De band is daardoor veel te horen op smooth jazz radiostations, wat de band niet altijd recht doet. Met een dikke 100 optredens per jaar kun je met recht stellen dat de heren routine hebben. De band liet gisteren op het podium zien en horen dat ze echt niet altijd thuis horen op een smooth jazz radio station. Klein detail … 4 maart ’15 overleed Ted Reinhardt tijdens een vliegtuig ongeluk (drummer uit de beginjaren, red.)

Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer is een begrip en een kleine zaal. Door deze zaal krijg je al snel het gevoel dat je in een goed gevoelde huiskamer aanwezig bent. Het geluid komt binnen en is over het algemeen mooi rond te noemen met voldoende definitie. Helaas kon de geluidsman gisteren tijdens de drumsolo niet voorkomen dat het geluid even rondzong, gerust storend te noemen. Echter dit kon het plezier en genot verstoren.

Spyro Gyra -10En wat heeft het publiek genoten! Op het podium stonden mensen die na zo’n lange tijd nog met zoveel bezieling speelde, dat het vrijwel iedereen raakte. Geen uiterlijke vertoning maar gewoon authentiek en je ding doen op een podium, dat dus! De band had een mooie en uitgebalanceerd playlist en up-tempo en langzame nummers wisselde elkaar in een mooie balans af. Een hoogtepunt was ‘De La Ruz’, een nummer van de hand van Julio Fernandez. Dit nummer werd door de band heel klein gestart… haast voorzichtig, breekbaar. De vocals van Julio Fernandez zetten het nummer kracht bij en maakte het tot iets breekbaars. Maar toen het in de loop van het nummer groter werd gemaakt deed dit absoluut geen afbreuk aan het nummer integendeel. Dat deze uitvoering raakte was duidelijk te merken aan de reactie van het aanwezige publiek.

Spyro Gyra -09Een andere topper was ‘Good to Gogo’, dansbaar wat door het publiek meteen werd opgepikt. Het broeierige ‘After the Storm’ laat horen dat de band een brede invloed heeft. Scott Ambush is visueel een genot, met zijn gezichtsexpressie, maar later in het concert laat hij tijdens zijn solo moment zien en horen dat hij instrument beheerst. Er lijkt geen einde aan te komen, maar het werd niet saai. Op het moment dat je denkt “Nu kan ie wel weer” kiest hij een andere weg en verwondert weer. Alles bij elkaar genomen een mooi concert, voor herhaling vatbaar.

Foto’s (c) Bart Teunis, JazzZine.nl