Jazz-sensatie Snarky Puppy werkt samen met Metropole Orkest

Het New Yorkse jazz, funk en rock-collectief Snarky Puppy heeft samen met het Metropole Orkest het album ‘Sylva’ opgenomen. Het album verschijnt op vrijdag 17 april en bevat ook een bonus-DVD waarop te zien is hoe de twee ensembles het materiaal voor ‘Sylva’ live voor publiek opnamen. Het virtuoze jazz-collectief Snarky Puppy geeft samen met het Metropole Orkest op donderdag 30 april en zaterdag 1 mei optredens in de Rotterdamse Schouwburg.

De twee ensembles kwamen in 2014 bij elkaar in het Energiehuis in Dordrecht waar ze hun krachten bundelden tot een energiek, uniek en muzikaal geheel. In vier avonden tijd werd het materiaal voor het album live voor publiek opgenomen. ‘Sylva’ is het Impulse!-debuut van de band en is alles behalve een ‘Snarky Puppy with strings’. De zes (lange) tracks van het album werden specifiek geschreven door bassist en bandleider Michael League voor zijn band en het Metropole Orkest. Michael League vertelt over het bijzondere project: “My desire was to make everything about the album different from what we’ve ever done and also from what is expected of an orchestral album. It was recorded 100% live, with no overdubs or “studio magic” to make things sound cleaner or thicker. 300 audience members joined us for four performances over two nights, wearing headphones in order to hear the music exactly as we, the performers, were hearing it.”

Snarky Puppy werd in 2004 opgericht door bassist Michael League en is tien jaar later uitgegroeid tot dé sensatie in de jazzscene. Het Brooklyn-based collectief bestaat uit bijna 40 muzikanten die in wisselende (kleinere en grotere) samenstellingen optreden. De groep wordt gezien als een van de meest toonaangevende groepen op het gebied van jazz, funk en rock. Vorig jaar ontving Snarky Puppy een Grammy Award voor ‘Beste R&B Performance’. Het afgelopen jaar gaf de band wereldwijd maar liefst 200 optredens, onder andere in een uitverkochte Paradiso in Amsterdam en een dampend concert tijdens het afgelopen North Sea Jazz Festival.