Janne Schra – Ponzo

Janne Schra werd vooral bekend als de zangeres van de jazzpopband Room Eleven. Met deze band toerde ze door Europa, Japan, Canada en Zuid-Afrika stond ze o.a. op het Montréal Jazz Festival en Johannesburg Joy of Jazz. Het album ‘Six White Russians and a Pink Pussycat’ (2006) behaalde de platina status. Na het moment dat iedereen besloot zijn eigen weg te gaan en ging Janne solo verder. Hoewel er een nieuwe band rond de zangeres gevormd werd, Schradinova (tevens haar schilderspseudoniem) was dit toch meer een soloproject van deze veelzijdige zangeres en viel ook deze band uiteen. Daarna verscheen in 2013 haar eerste officiële soloalbum, het gelijknamige Janne Schra onder haar eigen naam. En nu dus haar tweede, Ponzo dat 15 februari op de markt komt. Het album telt 11 nummers

Het stemgeluid van Janne Schra klinkt bij liefhebbers van Room Eleven en Schradinova nog steeds vertrouwd. Ook op haar tweede plaat zijn verschillende invloeden te horen zoals jazz, pop en americana. Schra nam de plaat in haar eigen woonkamerstudio op met partner Torre Florim van o.a. De Staat achter de knoppen. Als je goed luistert hoor je misschien nog de spinnende poes op de achtergrond.

Opvallende in het stemgeluid van Janne is dat zij groot klinkt door klein te blijven. Nergens heeft ze enorme uithalen, schreeuwende elementen of andere kunststukjes nodig om toch heel spannend te houden. Het is vooral een heel positief album door de muziek en de teksten.  Veel van de nummers hebben een aanstekelijk ritme waardoor ze makkelijk blijven hangen.

De diversiteit van de plaat is terug te horen in bijvoorbeeld het met reggae invloeden gecomponeerde ‘Filthy Rich’. Of het vrolijk opgewekte ‘Everything I do ooh ooh’. Het lekker slepende ‘Good Now’ met de zachte lichtvoetige stem van Janne die bijna breekbaar klinkt maar  daardoor juist aan kracht lijkt te winnen.

Op het opgewekte, swingende ‘Carry On’ zijn duidelijke De Staat invloeden te horen maar door het eigen geluid van Janne een duidelijke Schra stempel op het nummer drukt. Het prachtige gevoelige ‘Litte Bamboo’ met de schitterende clip en indrukwekkende tekst is een waardige afsluiter van een mooie, positieve en gevoelige plaat die daarmee doet verlangen naar nog een luisterbeurt. En nog één… (V2 Records) (8/10)