Bo Saris (Hedon, 30-01-2015)

Bo Saris-7Bo Saris zit in een nieuwe fase van zijn muzikale carrière en gaat met zijn nieuwste plaat ‘Gold’ de podia in Nederland af. Bo Titulaer kent iedereen als voormalig winnaar van Idols, Boris. Zijn nieuwste plaat mag met recht goud worden genoemd. Nu, als Bo Saris, is heel Nederland de komende drie maanden aan de beurt om zijn nieuwe muziek aan te horen.

Waar ligt nu het hart van Bo Saris, is de vraag? Inmiddels zijn we een paar jaar verder dan de tijd waarin hij moest voldoen aan het Idols-format, bedacht door een ander, en daarin wellicht niet veel in te brengen had. Nu ligt er een verrassende plaat met een hoog soul en jazz gehalte. Als dit de echte Bo is, de stijl waar zijn hart ligt, dan kan zijn carrière snel in de zevende versnelling raken.

Bo Saris-6Bo’s nieuwste plaat ‘Gold’ heeft buitengewone internationale kwaliteiten. De plaat is opgenomen in Los Angeles, dus kosten nog moeite zijn gespaard om zijn carrière naar een niveau hoger te brengen. Het klinkt gelikt, lekker tempo, vlotte en betekenisvolle nummers en een verpakking die in totaal een grote eenheid uitstraalt. Het lijkt wel een ideaal commercieel plaatje; Alles lijkt te passen: vormgeving, looks, composities, productie door Andre Harris en Bo’s soulvolle stem. De produktie van ‘Gold’ is ook van hoog niveau en past perfect bij Bo Saris soulstem en timing.

Bo Saris-5Live is Bo Saris uitgerust met een band, bestaande uit zeven sharp dressed men. Samen brengen ze de sound van ‘Gold’, die doet denken aan de jaren 70, maar dan wel met de strakke digitale produktietechnieken. Live weten ze dit in het geheel waar te maken. Het komt langzaam op gang, maar na ‘Get to know you better’ is het geluid goed en komt de stemming er in. Vanaf ‘Does he love you better’ swingt het de pan uit en het kan niet anders dan dat hij met deze plaat en toernee aan de vooravond van veel meer staat. Niets geen associaties meer met Idols maar een echt idool op basis van eigen repertoire en eigen nummers, die hij samen met het produktieteam schreef; Een echte samenwerking. De samenwerking van de band live is ook prima waarbij iedereen door Bo even in het zonnetje wordt gezet, al is het maar kort.

Bo Saris-4‘She’s on fire’ is qua contact en swing wel het hoogtepunt van het concert en ook ‘Little bit moore’ wordt juichend ontvangen. De publieke belangstelling valt een beetje tegen, want Hedon is maar matig gevuld. Bo Saris zet ondanks dat een top show neer. Bij een redelijk vergelijkbare act als Gare du Nord is de muziek heel mooi maar komt het op het podium niet tot leven. Voor Bo Saris en zijn band is dat echter kinderspel.

Het voor het merendeel uit vrouwen bestaande publiek gaat na afloop op zoek naar de handdoek die Bo heeft gebruikt, want de zanger heeft zich in het zweet gewerkt voor het publiek. Zelf was ik al perplex dat ik deze cd ‘Gold’ al wel in mijn collectie had, maar deze eigenlijk nooit afspeelde. Na dit optreden zal dit gouden schuifje echter veel dichter bij de cd-speler blijven, want voor mij is dat een zoete herinnering aan de avond. De carriere van Bo Saris ga ik na deze avond met des te meer belangstelling volgen.