27 januari, de verjaardag van Bobby Hutcherson

Bobby Hutcherson jazzzine nl
27 januari kenmerkt de 74e verjaardag van jazz vibrafonist en marimbaspeler Bobby Hutcherson. De Amerikaan werd geboren in Los Angeles en maakte voor het eerst kennis met jazz door de Art Blakey-platen van zijn oudere broer. Toen zijn oudere zus in het orkest van Gerald Wilson zong, introduceerde zij haar broer met Eric Dolphy en Billy Mitchell. Milt Jackson’s spel op Miles Davis’ album ‘Miles Davis and the Modern Jazz Giants’ zorgde ervoor dat de toen nog jonge Hutcherson vibrafoon ging spelen. Hij begon zijn professionele carrière toen hij ging samenwerken met Curtis Amy en Carmell Jones.

Nadat Hutcherson tekende bij Blue Note ging het snel en gedurende zijn carrière speelde hij samen met namen als Freddie Hubbard, Donald Byrd, Woody Shaw, Eddie Henderson, Sonny Rollins, Dianne Reeves, Dexter Gordon, Herbie Hancock, Joe Sample, John Hicks, George Cables, Roy Haynes en Tony Williams. In 2010 is Hutcherson terecht gekozen tot NEA Jazz Master.