Marcus Miller verkent zijn roots op ‘Afrodeezia’

marcus MillerDe legendarische, Amerikaanse bassist, componist en producer Marcus Miller is voor zijn nieuwe album ‘Afrodeezia’ de wereld ingetrokken op zoek naar zijn muzikale en persoonlijke roots. Het nieuwe album van Miller, bekend van zijn baanbrekende werk bij onder andere Miles Davis, Aretha Franklin en Roberta Flack, is het eerste album dat uitkomt op het Blue Note-label en verschijnt op vrijdag 27 februari. De multi-Grammy award winnende muzikant is op dinsdag 28 april te zien in Paradiso in Amsterdam.

Marcus Miller AfrodeeziaHet nummer ‘Gorée’, afkomstig van het vorige album ‘Renaissance’ uit 2012, schreef de bassist naar aanleiding van zijn bezoek aan het museum ‘The House Of Slaves’ in Senegal. ‘Gorée’ vormt het begin van een indrukwekkende zoektocht van Miller naar zijn eigen roots. De urgente boodschap in het nummer, namelijk de kracht van de slaven om ondanks de ontberingen te blijven hopen en geloven in betere tijden, werd ook opgepikt door de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO). Zij riepen Miller in 2013 uit tot ‘Artist For Peace’ en vroegen hem dienst te doen als woordvoerder van het ‘Slave Route Project’. In deze periode verdiepte Miller zich nog meer in de geschiedenis van de zwarte muziek en ontstond het idee voor ‘Afrodeezia’.

Miller: “The power of music has no limits. Through spirituals, jazz and soul we were able to preserve our History, because all the rest had been erased. I did a lot of research before starting to record ‘Afrodeezia’, and made at least as many discoveries during the record-sessions! What I wanted most was to go back to the source of the rhythms that make out musical heritage so rich, to follow them like footprints from their beginnings in Africa all the way to the United States. That journey took us from Mali to Paris, from New Orleans to Sao Paulo and across the Caribbean.”