Jasper Blom Quartet – Audacity

Jasper Blom Quartet - Audacity

Met Audacity levert het Jasper Blom Quartet hun vierde album af. En net als de voorgangers bevat ook deze plaat van de veelzijdige saxofonist en zijn medemuzikanten een kostelijke potpourri van ingrediënten voor de jazzfijnproever.

Het Jasper Blom Quartet is sinds 2008 actief met een bewogen vorm van akoestische jazz en een experimenteel karakter. Tenor- en sopraansaxofonist Blom schrijft alle composities die hij met Jesse van Ruller op gitaar, Frans van der Hoeven op contrabas en Martijn Vink op drums kleurrijk aankleedt. Audacity herhaalt dat concept op glorieuze wijze in negen indrukwekkende stukken.

Mystiek
Opener Souk Indigo start met oosterse mystiek en vervormde sax. De gitaarpartij klinkt prettig opgejaagd en de ritmesectie met afrobeat-invloeden swingt de pan uit. Het leeft, ronkt en vonkt. Happy Frog neemt behoorlijk gas terug en biedt veel ruimte voor Blom’s melodische spel. Langzaam transformeert het nummer in een blues met Van Ruller’s indringende snarenwerk. Prijsstuk op Audicity is het dromerige Lumen waarop Blom een betoverende klasse etaleert.

Het album bevat drie gastrollen die voor extra cachet in de liedjes zorgen. Op het heet gepeperde Circulaçao raast Lilian Vieira met haar kenmerkende ritmische scats en vloeiende zang over de melodie mee. Ruben Hein siert het groovende Come Around op met zijn rauw croonende stem. Om een exotisch tintje toe te voegen, schakelde Blom percussionist Bart Fermie in die een derde van de songs verreikt met zijn enerverende spel.

Afwisselend
Audacity is afwisselend en in evenwicht. De uptempo nummers swingen met een bonte mengeling van funky grooves en effecten, terwijl de rustige songs ruimte bieden voor soulvolle, bluesy en aangrijpende melodieën. In de composities vormt de drang naar experimenteren de rode lijn, maar nergens vliegt het uit de bocht. De sterke ritmesectie houdt je als luisteraar aan boord. Met Audacity voert Jasper Blom je mee op een uiterst boeiend muziekavontuur.

Jasper Blom Quartet – Audacity (8/10)( Mainland Records)