New Cool Collective (TivoliVredenburg, 11-12-2014)

Dat de jongens van New Cool Collective staan garant voor een feestje, is voor mij een bekend feit. Jaren geleden eens kaartjes gekocht onder het motto “iedereen heeft het er over, laat ik eens…..” en sindsdien overtuigd fan. Het is een productief gezelschap. Zoals al eerder vermeldt op JazzZine hebben ze inmiddels hun 14e album afgeleverd. Ik sluit me aan bij de mening dat het album zich de eerste keer niet helemaal laat doorgronden. Echter, geduld wordt beloond. Ik was dus zeer benieuwd hoe de heren dit live wilde gaan doen.

uitgelicht

Waar de heren normaal nog wel eens een optredens openen met nummers als “Perry”, werd er hier gekozen voor een meer ingetogen start. Meteen van start met heel veel nieuw werk waaronder “Ratanplan”. Hierdoor was het eerste gedeelte van het optreden niet zo heel erg “up tempo”, echter weten ze als geen ander te boeien. Met een ode aan de italiaanse cinema “Cincitta” laat de band de veelzijdigheid van het album ook “live” zien. Absoluut een prestatie van formaat.

De achtmans formatie weet ook visueel te boeien. Het is met name de ritmesectie, waar ik iedere keer veel lol aan beleef. Jos de Haas en Frank van Dok doen haast stoïcijns hun ding. Het is Joost Kroon met zijn drumspel die vaak de aandacht trekt. Joost straalt lol uit en als je hem al zingende en fluitende ziet spelen is het net alsof het allemaal niets voorstelt.

Ergens halverwege is er ook een serieus moment, als Benjamin Herman een CD uitreikt aan Mia Kesber, de vrouw van de in 2013 overleden Dim Kesber (Alt saxofonist in o.a. de Dutch Swing College Band). Dit als dank voor het feit dat Benjamin Herman tegenwoordig op de Alt Saxofoon van Dim speelt. Deze gebruikt hij ook in het nummer “Thierno” wat volgt na de uitreiking.

Zoals ik al hierboven schreef de band nam voor dit optreden de tijd om op gang te komen, maar ze flikken het gewoon weer. Ze hebben lef en spelen erg veel nieuw werk. Vanuit een ingetogen begin weten ze iedereen voor zich te winnen. Binnen een kleine drie kwartier is er niemand meer die stil stond. Waar de CD zich de eerste keer niet bloot geeft lukt het de heren wel om me te overtuigen met dit optreden. Wellicht is het album “Electric Monkey Sessions” een album wat “live” makkelijker uit de verf komt dan via een CD, ik weet het niet. Ik weet wel dat ze me weer hebben overtuigd en weer ging ik met een heel blij en warm gevoel naar huis.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *