1e concert van nieuwe concertserie bij Piet Hein Eek: Jeroen van Vliet

 Jeroen van Vliet © Rens Horn
Jeroen van Vliet © Rens Horn

Sinds Piet Hein Eek met zijn bedrijf in oktober 2010 een voormalig Philipspand in Strijp-R betrok heeft hij daar al meerdere kunstdisciplines onderdak verleend. Kunsttentoonstellingen, cabaret, theaterfestivals en klassieke muziek staan bij Piet Hein Eek op het programma. Maar hij staat altijd open voor iets nieuws. Daarom zal Axes, het Eindhovense podium voor avontuurlijke muziek, vanaf deze maand regelmatig bijzondere musici gaan presenteren in de Zaal van Eek. De concertorganisatie selecteert de artiesten vooral op basis van het kenmerken ‘talent, vernieuwing en onderzoek’. Het is juist door die gedeelde visie dat Axes en Eek geloven in een vruchtbare samenwerking.

Het eerste concert zal plaatsvinden op zondagmiddag 21 december. Op 14 december werd de Boy Edgarprijs 2014 in het BIMhuis in Amsterdam uitgereikt aan pianist Jeroen van Vliet. Voor Axes een mooie aanleiding om hem uit te nodigen voor het eerste concert in de Zaal van Piet Hein Eek. De jury van de prijs schreef: “Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank. Juist deze klank vormt de inhoud, de dimensie, de diepgang. Hierin is Van Vliet ongenadig geloofwaardig.”

Het concert zal beginnen met een sologedeelte door Jeroen van Vliet. Na een korte pauze zullen tenorsaxofonist Mete Erker en zangeres Kristina Fuchs zich bij hem voegen. Met hen voert hij muziek uit die pas in de week voor de concertdatum tot stand kwam, gebaseerd op Nederlandse volksmuziek.