Kapok – Kapok

Ik heb een tijdje getwijfeld of ik onderstaande recensie wel zou publiceren. Getwijfeld, omdat ik de cd Kapok helemaal niet goed vind. Ik had mijn woorden al redelijk op papier staan, toen bekend werd dat de plaat was genomineerd voor de Edison Publieksprijs, en de band deze nog won ook! Toch nog maar eens goed luisteren, Fred. zei ik tegen mezelf. Ik praat niet alleen tegen mezelf, ik luister ook als ik dat doe, dus: Kapok uit de kast, in de speler en nog maar een keer luisteren.

De reden waarom ik onderstaande recensie dus wel degelijk publiceer, is omdat ik ook na twee keer luisteren (waarvan de tweede keer extra aandachtig), ‘Kapok’ geen goede plaat vind. Hieronder staat, aldus, mijn originele recensie, zonder doorhalingen of weglating. (FH)

Kapok - Kapok

Kapok – Kapok

De afgelopen weken heb ik van het label Challenge Records een aantal zeer, zeer fraaie cd’s mogen beluisteren. Waarvoor dank. Vandaag is het tijd voor Kapok. Het trio, bestaande uit Morris Kliphuis (hoorn, cornet), Timom Koomen (gitaar) en Remco Menting (drums, percussie) knalt van de plaat, dat moet ik ze nageven. Het is een beetje een aparte combinatie van instrumenten, maar de heren hebben daar alleraardigste arrangementen voor gemaakt. Zeker een compliment waard. Bij dezen, heren. Een compliment voor de fraaie arrangementen. Kijk, dat mag ook best eens gezegd.

Er staan acht nummers op de cd, totaal goed voor zo’n 49 minuten jazz. En jazz is het. Dat komt mooi uit, want daar houd ik enorm van.

Ik moet echter bekennen dat het 49 lange minuten waren. Omdat ik maar zelden een cd uitzet voordat het einde is bereikt, hield ik het ook deze keer vol (oefening baart kunst). Kapok is bij vlagen interessant, maar verder is het een opeenstapeling van clichés en voorspelbare breaks en wendingen. En dat vind ik heel erg jammer, want de drie meneren weten wel degelijk waar ze mee bezig zijn. Muzikaliteit spat er vanaf de eerste paar maten al vanaf, maar er gebeurt zo weinig. Nee, dat zeg ik verkeerd, er gebeurt juist een heleboel, maar Kapok boeit niet. Jammer, maar meer dan een 5 kan ik de plaat niet geven. Nou vooruit, een puntje erbij voor de bijzondere combinatie. (6/10)(Challenge Records)