New Cool Collective – Electric Monkey Sessions

Als eerste moet ik toch toegeven dat ik mijn wenkbrauwen iets optrok toen ik het nieuwe album van New Cool Collective in de cd-speler stak. Het al ruim 20 jaar bestaande collectief rond saxofonist Benjamin Herman is bij het grote publiek bekend als wellicht de bekendste jazz-formatie uit de lage landen. Het album ‘Chin Chin’, dat de band vorig jaar uitbracht, was was magertjes voor een band met zoveel allure. Nu, een jaar later, komt de band alweer met een nieuw album. En dat terwijl ze het met Guus Meeuwis’ ‘Hollandse Meesters’, nou niet echt helemaal rustig hebben gehad.

new cool collective ncc electric monkey sessions‘Electric Monkey Sessions’ een enkele keer beluisteren om er een goede mening over te vormen is moeilijk, te moeilijk. Het inmiddels al 14e album doet in den beginne nogal wat on-New Cool Collective-achtig aan. Opgenomen in de Amsterdamse Electric Monkey studio – dat verklaart meteen de titel van de plaat – haalde de band hun inspiratie ditmaal uit het Senegalese Orchestra Baobab, maar ook door
psychedelische cumbia, Kaapstad, Italiaanse cinema en meerdere grote jazz helden. Toch klinkt de plaat minder jazzy dan we van het gezelschap zijn gewend. Zoveel mogelijk proberen de mannen uitstapjes te maken naar verschillende nevenstijlen. Dat zijn we inmiddels wel van ze gewendm, maar op ‘Electric Monkey Sessions’ gebeurt het meer dan gemiddeld, zo lijkt het. ‘Electric Monkey Sessions’ mixt latin, trip-hop, Afro- en dj-beats met de geëikte jazz van Herman en zijn mannen, en ondanks dat het soms even wennen is, klinkt de plaat beter naarmate men het album vaker luistert.

Zeker de twee laatste tracks van het album zijn het vermelden waard. Samen met de Senegalese Baba M’Bengue, Oumar Sow, Mamadou Conare en Alioune Seck, nam het New Cool ‘Sa Jikko Jii’ en ‘Casa di Mansa’ op in een studio bij het strand van Dakar. De tropische invloeden geven de tracks een compleet nieuwe inslag en maken er, mede de de overige tracks, van dat we ‘Electric Monkey Sessions’ wellicht beter onder de noemer wereldmuziek kunnen plaatsen. Hoewel opener ‘Rantanplan’ dan weer gewoon een onvervalste spacey ska-track is.

‘Electric Monkey Sessions’ is bij een eerste keer luisteren niet direct te doorgronden, maar voor wie meer geduld heeft,z al dat geduld zeer zeker beloond worden. New Cool Collective heeft de ciritici die ‘Chin Chin’ te oppervlakking vonden de mond gesnoerd en een album afgeleverd dat uitdagender is dan ooit te voren. ‘Electric Monkey Sessions’ is wat dat betreft een grote kanshebber voor een Edison Jazz Nationaal, volgend jaar… (9/10) (Dox Records)