Edison Oeuvreprijs voor Greetje Kauffeld

Foto (c) Hans Vink
Foto (c) Hans Vink
Jazzzangeres Greetje Kauffeld ontving vandaag tijdens de uitzending Tijd voor MAX op NPO 2 de Edison Jazz Oeuvreprijs Nationaal. De Edison Stichting kende Kauffeld de prijs toe voor haar oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek. Zij was daar aanwezig ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag en werd met deze Edison verrast door Joke Bruijs.

Haar carrière startte op 1 februari 1956 toen ze als zangeres werd aangenomen bij The Skymasters. In 1958 en 1960 doet zij mee aan het Nationaal Songfestival en groeit daardoor uit tot één van de populairste artiesten in zowel Nederland als Duitsland. In die tijd neemt ze ook haar eerste jazznummers op met het Tony Vos Quartet. In 1961 word ze tiende bij het Eurovisie Songfestival.

In 1969 treedt ze in het huwelijk met producer Joop de Roo, die haar verder stimuleerde in haar ontwikkeling naar het meer jazzy-repertoire. Ze maakte kennis met grootheden als Stan Getz, Phil Woods, Thad Jones en Niels Henning Ørsted Pedersen die meewerkten aan haar cd ‘Some Other Spring’ uit 1981. In 1986 vormt de zangeres een trio samen met gitarist Peter Nieuwerf en saxofonist Ruud Brink (later Jan Menu) waarmee ze optreedt en de albums ‘The Song Is You’ en ‘On My Way To You’ opneemt. Voor het daaropvolgende album ‘European Windows’ werd het trio uitgebreid met bassist Ruud Ouwehand en drummer Hans Dekker en koos ze repertoire van uitsluitend Europese componisten uiteenlopend van Kurt Weill, Michel Legrand en Charlie Chaplin tot Paul McCartney en John Lennon. Op het album ‘The Real Thing’, met violist Armando en gitarist Maarten van der Grinten, zingt ze duetten met Humphrey Campbell.

In 1987 wint de zangeres, samen met de strijkers van het Metropole Orkest o.l.v. Rogier van Otterloo, een Edison voor het album ‘My Romance’. Tien jaar later viert zij haar veertigjarige carrière en ontvangt de BIRD-Award van het North Sea Jazz Festival, waar ze sinds 1982 inmiddels twintig keer heeft opgetreden. Daarnaast wordt de zangeres benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De jaren nadien heeft ze in vele landen opgetreden. Greetje Kauffeld is een juweel voor de Nederlandse jazz en daarom de terechte winnaar van de Edison in de categorie Oeuvre Nationaal aldus de jury.

Edison Jazz/World 2014
Op donderdag 27 november worden de Edisons uitgereikt in het Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven.