Chano Dominguez en Niño Josele maken samen jazzalbum

Chano JoseleChano en Josele staan op een mooi punt in hun carrière. Of het een hoogtepunt is natuurlijk moeilijk te zeggen, aangezien zij ons in de toekomst wellicht nog vaker zullen verrassen. Maar op dit album reikt het repertoire van eigen originele composities tot standards en Braziliaanse liederen. Ze spelen het nummer ‘Je t’ Attendrai’ van Michel Legrand uit de film ‘Les Parapluies de Cherbourg’ en ‘Two for the Road’, een stuk van Henri Mancini uit een andere film van de jaren ’60 en wat al eerder werd opgenomen door twee geweldige musici: Charlie Haden en Pat Metheny. De twee Amerikanen speelden het met gitaar en contrabas, terwijl de twee Andalusiers het met gitaar en piano uitvoeren…

Het was Chano die besloot om de intro’s van ‘Because’ van Lennon en McCartney en ‘Django’, een lied dat John Lewis van het Modern Jazz Quartet opdroeg aan de legendarische gitarist, op te nemen in het repertoire van het diep emotionele album. De hand van Fernando Trueba – uitvoerend producent samen met Nat Chediak – is ook onmiskenbaar aanwezig in het repertoire. Trueba stelt dat het voorbestemd was dat Juan José Heredia en Chano Domínguez ontmoetten. En hij weet zeer zeker waar hij het over heeft… Het bewijs is het album Lágrimas Negras waarop Bebo Valdés en Diego el Cigala samen kwamen en wat met steun van media zoals de The New York Times internationaal een fenomenaal succes werd en bovendien honderd duizenden exemplaren verkocht.

Onafhankelijk van elkaar zogen zowel Niño Josele (in 1974 geboren aan de Mediterraanse kust), als Chano Dominguez (die aan de Atlantische kust opgroeide) jazz- en flamenco muziek op als sponzen. Maar wel onafhankelijk van elkaar. Chano die zijn grote passie voor flamencovan zijn vader erfde, heeft een grote schare fans door heel Europa. Voordat hij zijn muziek bij Hiscadix onderbracht in de late jaren ’70, was hij lid van een Andalusische rock band de Cai groep. Hij is een afstammeling van “cantaores” spelers, kreeg op zijn zesde door zijn vader een gitaar in de handen gedrukt en ontdekte rond zijn dertigste de muziek van pianist Bill Evans. Dit leidde hem ertoe vol overgave de jazz in te duiken en de harmoniën en progressies te leren, die hij later toepaste in zijn spel met onder meer Phil Woods, Chick Corea en Marc Johnson…

Vandaag de dag wordt Josele gezien als een van de beste en meest unieke flamenco spelers. Toen hij in het kader van de albumreleasetour ´Cositas Buenas´ met zijn idool Paco de Lucía de wereld rondreisde, zei Paco, tegen wie Josele opkeek als tegen zijn eigen vader en die hem veel leerde, op een dag: “Ga je eigen weg nu zonder mij. Het is tijd dat je je eigen carrière begint!” En het is intussen al weer 20 jaar geleden, sinds die dag in augustus toen Chano Dominguez de studio in Madrid inging en zijn ’10 de Paco’ opnam. Het album ´Chano & Josele´ is in veel opzichten een hommage aan de grote gitarist, zowel muzikaal als emotioneel en ook nog eens gespeeld op de gitaar die Niño van Paco de Lucia zelf heeft gekregen.

´Chano & Josele´ komt op 20 oktober 2014 uit in Nederland

Tracklist:
1.Alma de Mujer – Niño Josele
2.Django – Chano Dominguez & Niño Josele
3.Because – Chano Dominguez & Niño Josele
4.Je t’attendrai – Chano Dominguez & Niño Josele
5.Lua Branca – Chano Dominguez & Niño Josele
6.¿Es Esto una Buleria? – Chano Dominguez
7.Two for the Road – Chano Dominguez & Niño Josele
8.Rosa – Chano Dominguez & Niño Josele
9.Luiza – Chano Dominguez & Niño Josele
10.Olha Maria – Chano Dominguez & Niño Josele
11.Solitude in Granada – Chano Dominguez & Niño Josele