Dr. John – Ske-Dat-De-Dat…The Spirit of Satch

Dr John (Mac Rebennack) heeft een tribute album aan jazz-trompettist/zanger Louis Armstrong gemaakt met de titel “,Ske-Dat-De-Dat: The Spirit Of Satch” ongetwijfeld een verwijzing naar de scat-singing van Satchmo zoals Armstrong ook wel genoemd werd dat ongetwijfeld refereert aan de zangstijl uit de tijd van de eerste helft van twintigste eeuw toen Armstrong één van de grondleggers van de Jazz en de New Orleans sound was.

Dr-John-Ske-Dat-De-DatThe-Spirit-of-Satch-ArtworkVelen kennen natuurlijk de speciale growling zangstijl en het spetterende trompetspel van Armstrong. Op deze CD verzamelt Rebennack veel jazz- en bluesartiesten om zich heen om samen het werk van icoon Louis Armstrong te bewerken. Het is een onstuimige affaire geworden in de stijlen van blues, soul, gospel, funk tot rock, bepaalt door door Dr. John’s bijzondere pianospel en stem.

“Ske-Dat-De-Dat” is niet een poging om de Hot Five Jazz opnamen te imiteren maar het vastleggen van de geest van Armstrong en het brengen van zijn muziek naar een nieuwe generatie is de boodschap die er achter steekt. Dat is allemaal te horen in de uitvoering van de standards van onderstaande lijst tot en met het in de commercie uitgemolken “What a Wonderfull World” toe dat eigenlijk helemaal niet representatief is voor het eigenlijke werk van Armstrong.

Met 27 muzikanten, waarvan 22 afkomstig uit New Orleans zijn de songs van een nieuw arrangement voorzien, na een paar luisterbeurten overviel mij de vraag of dit allemaal wel zo nodig moest.

Ik respecteer Dr. John als persoon en als uitvoerend artiest en ben ook een groot fan van Louis Armstrong maar ben eigenlijk van mening dat je aan erfenis, de originaliteit van de oorspronkelijke songs en in de schatkamer van de oude Jazz niet moet gaan zitten hannesen, hoe goed bedoeld ook, want dat het alle kanten op gaat en dat er een poging is gedaan het allemaal nog mooier te maken dan is dat een ding dat zeker is. (6/10) (Proper Records)

“What a Wonderful World”
“Mack the Knife”
“Tight Like This”
“I’ve Got the World on a String”
“Gut Bucket Blues”
“Sometimes I Feel Like a Motherless Child”
“That’s My Home”
“Nobody Knows the Trouble I’ve Seen”
“Wrap Your Troubles in Dreams”
“Dippermouth Blues”
“Sweet Hunk O’Trash”
“Memories of You”
“When You’re Smiling”