Dubbel concert van Wolfgang Mailwald Trio & Trempera! in DJS

Vanmiddag begint de Jazz op Zondag serie van Jazzpodium DJS het seizoen met een uniek dubbel concert! We starten de middag met een concert van het het Wolfgang Maiwald Trio. In september is het nieuwe album ‘The Silent Ones’ van dit trio met bassist Guus Bakker en drummer Pim Dros verschenen, de recensies zijn lovend. De officiële album presentatie van het alweer tweede album o.l.v. jazzpianist Wolfgang Maiwald vond plaats op 21 september in North Sea Jazz Club te Amsterdam. Dit concert maakt deel uit van een uitgebreide album release tour op verschillende Nederlandse podia. Wolfgang Maiwald is een eigentijdse jazzpianist met een origineel geluid. Zijn composities kenmerken zich door pakkende, verhalende melodieën, meeslepende grooves en lyrische improvisaties.

Samen met bassist Guus Bakker en drummer Pim Dros weet hij een pianotrio neer te zetten dat met de jazztraditie vertrouwd is en tegelijkertijd het lef heeft deze los te laten en in een eigen jasje te steken. Sophisticated, song-based jazz met veel ruimte voor interactie, avontuur en verstilling. Muziek die voor een breed publiek tot de verbeelding spreekt.

De van oorsprong Duitse pianist Maiwald studeerde Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en ontwikkelde zich hier in Nederland tot een bijzonder fijnzinnige muzikant. Zijn verrassende debuutalbum ‘Two Faces’ kreeg dan ook terecht lovende kritieken en is uitgegeven in Nederland, Duitsland en Japan. Afgelopen jaar presenteerde het Wolfgang Maiwald Trio zich met een succesvol optreden op de Nederlandse Jazzdag. Dit voorjaar behaalde het trio de halve finale van de Dutch Jazz Competition 2014.

Bezetting: Wolfgang Maiwald – piano // Guus Bakker – bas // Pim Dros – drums

Als 2e staat vanmiddag de flamenco jazz groep Trempera op het programma. Alhoewel allen Spanjaarden ontstond de groep op het Amsterdams Conservatorium. Alle musici kenden elkaar echter uit Barcelona, waar al vanaf de jaren 70 een belangrijke voedingsbodem ontstond voor internationaal jazz talent. Aan de Flamenco en andere traditionele Spaanse muziekstromingen ontleende ritmes en harmonieën zijn de inspiratiebron voor nieuwe, frisse composities die barsten van de creativiteit. Het kwintet speelt technisch op zeer hoog niveau in zeer geïnspireerde concerten. Beleef deze nieuwe groep in Jazzpodium DJS.

Eerder dit jaar was Trempera! een van de finalisten in de Dutch Jazz Competition. Ook op internationaal niveau valt het kwintet op. Dit voorjaar deed Trempera! mee aan de Keep An Eye International Jazz Award 2014, een competitie voor jazzbands met buitengewoon talent van de Manhattan School of Music in New York, Temple University Philadelphia, Sibelius Academie Helsinki, Kunstuniversität Graz en het Conservatorium van Amsterdam. Met succes, want vier prijzen konden mee terug naar huis: winnaar van de halve finale, tweede in de finale, ‘beste solist’ voor pianist Xavi Torres en de award voor het beste Monk-arrangement. De naam ‘Trempera’ is net als het idee voor de samenwerking afkomstig uit Catalonië. De officiële betekenis is ‘met kracht en enthousiasme’, maar staat tegenwoordig ook voor het wat plastischer ‘erectie’. De mannen mikken dus vast op een staande ovatie!

Bezetting: Bruno Calvo, trompet – Luc Casares, tenorsax/basklarinet – Xavi Torres, piano – Giuseppe Romagnoli, bas – Joan Terol, drums.

Jazz op Zondag Iedere eerste zondag van de maand topkwaliteit jazz! Al sinds 1947 behoort Jazzpodium DJS tot één van de toonaangevende Jazzpodia van Nederland door een programmering die zowel ruimte biedt aan nieuwe groepen met jonge, talentvolle musici als ook aan oude rotten in het vak.