Joseph Bowie opent ADE met de Saskia Laroo Band

De ‘Opening Night’ van het internationaal beroemde Amsterdam Dance Event (ADE) op 15 oktober biedt een uniek gezamenlijk optreden in Paradiso van de funklegende Joseph Bowie met de Saskia Laroo Band. Behalve uniek is het concert ook opmerkelijk want het ADE is immers een DJ-festijn. De vermaarde New Yorkse trombonist Joseph Bowie maakte naam als Mr. Defunkt en scoorde tal van hits in de jaren zeventig. Bowie’s muziek, die jazz, funk, fusion en punk omvat, heeft model gestaan voor het DJ-tijdperk. Zijn verschijning op het door BUMA-Stemra georganiseerde ADE is dan ook meer dan toepasselijk.

Saskia Laroo

Onder het motto ‘Joseph Bowie meets the Saskia Laroo Band’ beklimt Mr. Defunkt samen met onze vaderlandse jazz-diva en trompettiste Saskia Laroo op 15 oktober het podium van de kleine zaal van Paradiso. Saskia Laroo brengt haar opzwepende band mee waarmee ze in Zimbabwe met veel succes optrad tijdens het Harare International Festival of the Arts. Een reeks optredens in dat Afrikaanse land leidde tot de release van de boeiende DVD ‘Live in Zimbabwe’. Inmiddels is er ook, na vele verzoeken daartoe, een CD van het op deze DVD geregistreerde concert van 3 mei 2013 gereed. Deze zal ook tijdens de ADE Opening Night feestelijk ten doop worden gehouden.

Joseph Bowie (Joe Bowie voor vrienden) is vooral bekend als bandleider van Defunkt, een punk- funk-jazz band die in 1978 werd opgericht in New York City. Het was de eerste band die populaire muziek mixte met andere, extremere muziekgenres. Daardoor speelden ze al vanaf het begin zowel op jazzfestivals als in rockzalen. Hij is een broer van de avant-garde-jazztrompettist Lester Bowie en saxofonist Byron Bowie en leerde aanvankelijk piano en conga’s spelen, maar stapte later over op de trombone. Als jongen speelde hij onder meer met de beroemde bluesmuzikant Albert King. Bowie woont sinds 2003 in Nederland.

Bowie heeft grote bewondering voor Saskia Laroo, die in Amerika is uitgeroepen tot ‘Lady Miles Davis of Europe’. Die bewondering is overigens wederzijds, alsof ze altijd al op hetzelfde muzikale spoor zaten. Saskia Laroo creëert nieuwe stijlen, die worden omschreven als ‘nu jazz’ of ‘swinging body music’. Ze slaagt erin verschillende muzikale genres zoals jazz, pop, dance en world op een overtuigende manier te combineren tot haar eigen uitdagende mix. Saskia woont wisselend in Nederland en Amerika.