Bo Saris (Tivoli Vredenburg, 12-09-2014)

Bo Saris
Met de release van zijn 4e album Gold laat Bo Saris zien dat hij niet alleen als muzikant maar ook als entertainer gegroeid is. Na een stilte van 5 jaar is de man van de uitspraak “Keep the soul alive” terug met een nieuwe naam, nieuwe look en een nieuwe sound.

Het optreden is goed verzorgd: de band heeft er zin in en vooral de Amerikaanse gitarist weet het publiek te vermaken, onder andere door het instrument met zijn tanden te bespelen. De show zit gelikt in elkaar en dat is dan net wat er voor mij aan schort. Het is allemaal te clean en doordacht. Pas tijdens de half uur durende toegift gaat Bo ook los en slaat de chemie echt over op het publiek dat begint te dansen, voortdurend meer wil en zelfs wat damesondergoed op het podium doet belanden.

Vóór de toegift speelt Bo diverse nummers van het album ‘Gold’ waaronder natuurlijk de grote hits ‘She’s on fire’ en ‘The Addict’. De set wisselt up-beat nummers zoals ‘Shoes’ goed af met langzamere. Bo’s akoestische performance van ‘Can’t force it’ is een high light. Met enkel een elektrische gitaar, wat zenuwen en excuses vooraf wordt het nummer op gevoelige wijze foutloos neergezet. De opluchting tijdens het applaus wordt bevestigd door een brede glimlach van de tevreden Venlonaar.

Aan het einde van het optreden wordt de band voorgesteld en verlaten ze gezamenlijk het podium. Als de mannen terug op het podium komen voor de toegift gaat het dak er dus pas echt vanaf, alsof vooral Bo eindelijk kan ontspannen en zelf ook kan genieten van deze avond. Het lijkt er zelfs op dat het geen toegift betrof, maar een zorgvuldig geregisseerde tweede helft waarbij alles uit de kast werd gehaald, waaronder ook nummers van eerdere albums. In Engeland, waar ‘Gold’ is opgenomen hebben ze het al door. Nederland zal zonder twijfel snel volgen: dit is soul on steroids..

Fotografie: Arjan Aelmans