Joe Sample overleden

Joe Sample
Vanochtend is via de officiële Facebookpagina het overlijden bekendgemaakt van de beroemde Amerikaanse jazzmuzikant Joe Sample. Op het moment van schrijven is niet duidelijk waaraan de Amerikaanse pianist, componist en producer is overleden, maar hij bleek al enige tijd ziek te zijn. Sample was mede-oprichter van de fusiongroep The Crusaders. Een band die in de jaren ’50 haar eerste incarnatie beleefde onder de naam The Jazz Crusaders en met name bebop speelde.

In de daarop volgende twee decennia kwamen er steeds meer invloeden van soul en funk tevoorschijn. In 1979 scoorde de band een grote hit met ‘Street Life’. In 1969 start Sample een solocarrière. Albums als ‘Rainbow Seeker’, ‘Caramel’ en ‘Spellbound’ zijn een aantal van zijn populairste platen waarop de Amerikaan soul, jazz en pop op vakkundige wijze laat samensmelten. Daarnaast werkte Sample in de studio en op het podium samen met de grootsten uit de muziekindustrie zoals Joni Mitchell, Marvin Gaye, Tina Turner, Al Jarreau, B.B. King, Minnie Riperton, Anita Baker, Marcus Miller en Lalah Hathaway.

Een van zijn bekendste samenwerkingen is die met Randy Crawford die ook de vocalen voor voor haar rekening nam op ‘Street Life’. Met Crawford nam hij de monsterhit ‘One Day I’ll Fly Away’ op. Twee jaar geleden bracht het duo nog het uitstekende album ‘Live’ uit. Joe Sample stierf op 12 september in zijn geboorte- en woonplaats Houston, Texas op 75-jarige leeftijd