Montreux Jazz Vocal Competition winnares Sarah Marie Young komt met nieuw album

Op 14 oktober 2014 verschijnt het album ‘Little Candy Heart’ van zangeres en muzikant Sarah Marie Young (Chicago, USA). Sarah groeide op in Indianapolis en leerde zichzelf onder meer piano spelen. In 2011 won ze de Montreux Jazz Vocal Competition, gejureerd door Quincy Jones. In 2013 bracht ze haar eerste volledige album uit. Op het nieuwe album ‘Little Candy Heart’ staan elf zelfgeschreven nummers; een mix van soul, jazz en pop. Het album wordt uitgebracht door het Nederlandse label SnipRecords.

SARAH MARIE YOUNG

Sarah (1982) groeit op in Indianapolis in een muzikaal gezin, haar moeder zong en speelde piano en haar vader was bassist. Ze leert zichzelf onder meer piano leren spelen en gaat als kind naar scholen die extra muzikaal onderwijs bieden en waar ze klassiek getraind wordt. Daarnaast zingt ze gospel in de Baptist Church, in 2000 wint ze de regionale competitie Gospel Meets Classical Voice. Na high school gaat Sarah naar Indiana University om klassiek zang te studeren. Na twee jaar besluit ze van richting te veranderen, ze verhuist naar Chicago en komt in aanraking met jazz. Sarah krijgt een talentenbeurs om aan Columbia College te studeren waar ze haar bachelor’s in Vocal Jazz behaalt in 2008. Het jaar erop brengt ze haar eerste EP uit. In 2010 doet ze mee aan het prestigieuze Thelonious Monk Jazz Competition – met juryleden Herbie Hancock, Diane Reeves, Kurt Elling, Dee Dee Bridgrwater en Al Jarreau – , ze behaalt de halve finale. Vervolgens wint Sarah in 2011 de Montreux Jazz Vocal Competition, gejureerd door Quincy Jones. Dit stelt haar in staat om haar eerste album met enkel originals op te nemen: “Too Many Februaries” verschijnt in 2013 in eigen beheer. Sarah is een veel gevraagde zangeres, voor zowel live als sessie muzikant. Ze heeft inmiddels op tien albums meegezongen en gewerkt met onder meer Buddy Guy, Earth Wind & Fire en The Yellowjackets.

Het nieuwe album dat in oktober verschijnt gaat over alle kanten van de liefde, de mooie en gelukkige momenten maar ook de minder fijne. Aan het album werkten mee: Stu Mindeman op toetsen (o.a. Gloria Estefan), Kyle Asche op gitaar (o.a. Ari Brown), Bryan Doherty op bas (o.a. Regina Carter), Neal Wehman op drums (o.a. Bad Sneakers Orchestra) en The Oh Yeahs (backing vocals). De nummers op “Little Candy Heart” zijn allemaal door de muzikanten samen live ingespeeld om de energie en groove optimaal te kunnen vangen. Het album werd opgenomen in Chicago en geproduceerd door Marijn Kooy.