BadBadNotGood naar BIRD

BadBadNotGoodOp donderdag 11 september staat BadBadNotGood in de Rotterdamse Club BIRD. Deze Canadese band weet als geen ander hoe je jazz en hiphop laat samensmelten. Hun doorbraak kwam met een aantal covers van Odd Future, die de Tyler, the Creator-bump kregen, viral gingen en voor wereldwijde exposure zorgden. Inmiddels hebben de bandleden samengewerkt met artiesten als RZA, Frank Ocean, Danny Brown en Bootsy Collins en hebben ze gespeeld op grote festivals als Glastonbury en Coachella.

De drie jonge bandleden van BadBadNotGood kwamen elkaar tegen op de jazzafdeling van het Humber College in Toronto, Canada, waar hun gedeelde liefde voor hiphop per ongeluk uitmondde in een nieuwe band. Hun eerste hiphopcover, ‘Lemonade’ van Gucci Mane, maakten ze als opdracht voor school. De docenten zagen de muzikale waarde er niet van in, maar het internet dacht daar anders over. Het nummer plaatsten ze samen met andere covers van hiphopcollectief Odd Future onder de naam ‘The Odd Future Sessions Part 1’ op YouTube. Tyler, the Creator stuurde een enthousiaste tweet de wereld in en de rest is geschiedenis.

Inmiddels hebben ze hun eigenzinnige herinterpretaties van hiphopnummers geperfectioneerd. Ze zijn meester in het compleet uit elkaar halen van bestaande songs om deze vervolgens te vertimmeren tot elektronische jazzversies, live met veel energie en intensiteit gebracht. Bestond hun eerste album BBNG nog uitsluitend uit covers (van o.a. A Tribe Called Quest en Waka Flocka Flame), op de opvolger BBNG2 werden de covers van o.a. Kanye West, maar ook van Feist en My Bloody Valentine, aangevuld met eigen materiaal. In mei kwam het derde album, III, uit. Hierop breken ze met het herinterpreteren van bestaande nummers en presenteren ze alleen nog origineel werk.

De live-optredens van BadBadNotGood zijn nu al legendarisch. De band rockte dan ook grote festivals als Glastonbury en Coachella en deelde het podium met o.a. Frank Ocean en Roy Ayers.