Little Dragon – Nabuma Rubberband

Nabuma RubberbandHoewel ze al bijna 20 jaar bestaan, moet ik eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord: De Zweedse electropopband Little Dragon. Zangeres Yukimi Nagano werd dan in 2010 wel uigenodigd door the Gorrillaz op hun ‘Plastic Beach’, maar de band uit Göteborg kreeg in ons land nog niet echt een voet aan de grond. Afgelopen weken trad de band dan wel op tijdens Down The Rabbit Hole en PITCH, maar een echte doorbraak is er nog niet van gekomen. Onterecht, want Little Dragon is een band om rekening mee te houden.

‘Nabuma Rubberband’ is een album waarop Little Dragon wat subtieler klinkt dan op voorgangers ‘Little Dragon’, ‘Machine Dreams’ en ‘Ritual Union’ en wellicht dat het een bepaald soort toegankelijkheid biedt die de band een groter podium geeft. ‘Nabuma Rubberband’ is het best te beschrijven als een jaren 80-electrosound die gemixt wordt met een experimenteel geluid van het heden. Een beetje R&B, wat pop, ja zelfs wat jazz-invloeden, overgoten met een electronisch sausje. Een beetje Nu-Jazz-Dance is wellicht de beste omschrijving van het merendeel van de nummers.

De stem van Nagano is een mix tussen enerzijds de rustige Janet Jackson, anderzijds leunt het ook wat richting Prince en heeft het totaal weer wat weg van Frank Ocean en The Outkast. Al met al geen echte uitschieters, maar dat betekent ook geen uitschieters in negatieve zin. ‘Nabuma Rubberband’ is derhalve een stabiel album dat een regelrecht succes is op een zwoele zomeravond, maar tevens in een perfecte setting past tijdens een romantisch moment. Nergens een moment vervelend en dat is al heel wat tegenwoordig! En dan ook nog eens met vlagen gewoon lekker! In het najaar staan er een aantal shows gepland in Paradiso, Amsterdam (11 november), Paard van Troje, Den Haag (13 november) en TivoliVredenburg, Utrecht (14 november). ZIEN! (7/10) (Because / Warner)